torsdag 25 september 2008

Bovetevåfflor/Bröd

Jaha är hon redan tillbaka tänker ni säkert (med tanke på inlägget nedan), det är samma kväll bara något tröttare, men detta bröd vill jag dela med mig av!
Jättelätt att göra, jättegott och jättenyttigt!!!
Det är inte riktigt som våfflor, det blir mera som bröd men du gräddar dom i våffeljärn (så det är bra om du har flera järn, annars tar det tid, som för mig). Bröden äter du sedan med ditt favoritpålägg eller bara med gott smör, eller bara som dom är.

Bovetevåfflor

(ca ) 1, 1/2 liter kokhett vatten
3/4 dl olja (raps eller oliv eller någon annan god olja...)
500 gr Bovetemjöl
Rör ihop allt till en HÅRD gegga, vattnet måste vara kokhett när du blandar allt!
Lägg en rejäl klutt i våffeljärnet och tryck ner locket hårt med hjälp av pannlappar (så du ej bränner dig), hårt måste du trycka för annars så blir det liksom bara en degig boll...
Grädda ca 8-10 minuter.
Dessa bröd kan du frysa in och sedan ta fram en och en och tina i brödrosten - smart, gott och enkelt!
Lägger ut lite bilder på våfflorna nedan (förstår inte varför den första bilden är på sniskan? Nåja!), som ni ser så blir dom ej lika snygga som dom är goda, och som ni ser på sista bilden så ska degen vara riktigt hård. Detta låter säkert skitäckligt, men det är det inte. Det är ljuvligt gott!
Endel bitar blir mjuka och endel blir som knäckebröd - slurp!


Knyter ihop säcken...

I ett mail som jag skickade till en vän idag så skrev jag att jag har nu fullt upp med att knyta ihop mammaledighetssäcken med allt vad det innebär, ja så är det verkligen, nu är det bara 5 dagar kvar!
Jag känner vemod, nästa onsdagmorgon rycks mattan undan *snyft*...
Ska senare försöka göra någon slags bloggsammanfattning av min tid hemma med Buddha, tiden har bara rusat iväg så det känns som ett måste.
Jag kommer inte att sluta blogga men det kommer att bli betydligt färre inlägg framöver, det kommer att bli slut med onödigt trams ;-) MEN jag lovar att uppdatera er om det händer något stort och jag lovar att då och då lägga in ett och ett annat riktigt smarrigt recept :-)
Så, jag avslutar dagens blogginlägg med ett recept på asgoda biffar som jag gjorde igår (recept från Klaras goda GI-dagar), jättesaftiga biffar, serveras med bönor som man mixar till en god gegga.
Mums:
Nötfärsbiffar med fetaost 4 port.
1 ägg
1/2 dl havregrädde/matl.grädde
2 msk havrekli
1/2 gul lök
100 gr fetaost
400 gr nötfärs
salt, peppar
rapsolja och lite flytande margarin
Knäck ägget i en bunke och blanda ner havregrädde och havrekli. Tillsätt riven lök, fetaost i tärningar och färsen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Forma till 8 biffar och stek i oljan och lite flytande margarin. Servera med böngeggan och en god sallad.
Böngeggan:
2 burkar stora vita bönor eller ca 400 gr hemmakokta
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl färska basilikablad
ev, vatten
Skölj bönorna och mixa tillsammans med olivolja, vitlök, basilikablad och ev lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


XXX

onsdag 17 september 2008

Feng Shui-linssoppa med nyttig mörk choklad!

Måste bara sätta mig en stund och trevlighetsblogga (och skriva av mig), jag håller på att snöa in mig i analyser, skissande, uträkningar...Jag ska slutföra Feng shui-jobbet som jag påbörjade förra helgen, skriva rapport och göra några fina skisser.
Skisser, ja, det är det svåraste!
Jag håller på med trädgården nu och jag är sååååå dålig på att rita/få ner det!
Har suttit och letat på internet efter trädgårdsritningsprogram som är bra och helst gratis, men tyvärr så hittar jag inget.
Det får bli papper och penna ändå, mer levande så får jag trösta mig med.
Det som känns jobbigt är att jag har så mycket fina och bra/roliga/kloka idéer, men sen då när jag ska få ner det på papper så...åhhhh...men hallå, vad är det där? Är det ett träd eller en damm...grus...gräs...
Återigen blir det väl till att överlämna en typ Chagall-tavla på både gott och ont.
Själva rapporten är det inga som helst problem att skriva, det är alltså det andra som jag nu har tjatat om, abstrakt konstär som jag är så är det här som vägen delar sig.
Jaja, jag kommer inte längre med mitt resonemang nu!
Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften och vet att allt kommer landa i god jord till syvende och sist.

Sådär, nu ska jag bjuda er på en riktigt god linssoppa som påverkar blodsockret långsamt :-)
Linssoppa
4 port,
1 gul lök
1 purjolök
1 msk olja
4 potatisar
1 pkt krossade tomater
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (helst buljong från hälsokosten; A.Vogels som ej innehåller E 621!)
2 dl röda linser
några msk färsk eller fryst (eller torkad)basilika
Vitlöksyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 dl fint skuren gräslök eller persilja

Skala och hacka löken, fräs den i olja en stund. Skiva purjon och låt den fräsa med någon minut.
Häll på vatten, buljong, och tomatkross. Skala och tärna potatisen, lägg den i soppan. Låt småkoka ca 15 minuter. Lägg i linserna och koka ca 10-12 minuter till. Smaka av med basilika, vitpeppar och salt. Servera med en klick vitlöksyoghurt i varje sopptallrik + ev gott nyttigt bröd.

Efter soppan så unnar vi oss en god kopp kaffe och lite mörk choklad som förbättrar cirkulationen, förebygger hjärt och kärlsjukdomar och innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler ;-)

Jag tar min chokladbit och beger mig tillbaka till den spännande Feng shui-världen igen, hoppas att det är okej?

Och psst, ät inte för mycket choklad, lagom är bäst! ;-)

CU

söndag 14 september 2008

En trött mor tröttäter...

Trodde ni att ni läste tröstäter så trodde ni fel, jag tröttäter för att jag trodde att jag skulle få mera energi, men se det fick jag ej!
Snart är det läggdags trots att klockan bara är 20.00.
Jobbhelgen har gått jättebra!
Men som vanligt så ger jag lite väl för mycket av mig själv och energin har tagit slut när jag kommer hem, det känns trist.
Jag måste lägga upp en ny strategi där energin blir lagom utdelad till alla, får försöka klura ut hur jag ska lösa detta energiproblem.
Just ja, ang tröttätandet:
Blev grymt sötsugen nyligen så jag slängde ihop något som jag kallar för Hottentotten, det åt vi ofta när vi var små - jättegott!
Sambon kallar det för strövargodis, men Hottentotten det heter det för mig och kommer alltid att heta HOTTENTOTTEN.
Jag och mellansyster åt det ibland till frukost (fast det vet nog ej mor och far om *fniss*) vi gjorde en stor portion satte oss mittemot varandra vid köksbordet med varsin sked, skickade plastskålen mellan oss och sa:
Din tur, samtidigt som vi smaskade/tuggade högt :-) *nostalgi*...
För er som ej smakat detta smarr någongång så höftar jag här receptet:
Till 2 personer
ca 2 dl havregryn (ta det gryn du tycker om, jag tog fiberhavregryn)
ca 50 gr smält smör
ca 2 msk socker
Smält smöret och blanda ihop det med grynet och sockret (om man är sugen på choklad så kan man även blanda i lite kakao) - ät direkt!
Så...Din tur!
;-)
God natt!

fredag 12 september 2008

Fredag

If I had my life to live over, I'd dare to make more mistakes next time.
I'd relax; I'd limber up.
I would be sillier than I have been this trip.
I would take fewer things seriously.
I would take more chances. I would climb more mountains and swim more rivers.
I would eat more ice cream and less beans. I would perhaps have more actual troubles, but I'd have fewer imaginary ones.
You see, I'm one of those people who lived sensibly and sanely hour after hour, day after day. Oh, I had my moments, and if I had to do it over again, I'd have more of them. In fact, I'd try to have nothing else.

Just moments, one after the other, instead of living so many years ahead of each day.
I've been one of those persons who never goes anywhere without a thermometer, a hot water bottle, a raincoat, and a parachute.
If I had it to do over again, I would travel lighter than I have.
If I had my life to live over again, I would start barefoot earlier in the spring and stay that way later in the fall. I would go to more dance; I would ride more merry-go-rounds.

I would pick more daisies.
Nadine Stair, 85 år, Louisville, Kentucky

Om jag fick leva ett liv till då skulle jag vilja göra fler misstag nästa gång.
Jag skulle vilja koppla av mer och vara mjukare, jag skule vilja vara dummare än jag varit på den här resan.
Jag skulle vilja ta saker och ting mindre allvarligt, jag skulle vilja ta fler chanser, bestiga fler berg och simma i fler sjöar.
Jag skulle vilja äta mer glass och färre bönor.
Jag kommer kanske att ha fler verkliga bekymmer men jag skulle ha färre inbillade.
Ni förstår...jag är en sån där människa som lever försiktigt och sunt timme efter timme, dag efter dag.
Och visst har jag haft mina fina stunder,
och om jag fick göra om det
skulle jag försöka att bara ha stunder
en stund efter en annan
istället för att leva så många år i förväg.
Jag har varit en sån där person som aldrig går någonstans utan termometer, varmvattenflaska, regnkappa och fallskärm.
Om jag fick leva mitt liv en gång till skulle jag packa mindre i väskan.
Om jag fick leva en gång till skulle jag börja gå barfota tidigare om vårarna och fortsätta med det längre in på höstarna.
Jag skulle dansa mer, åka mer karusell och jag skulle plocka fler tusenskönor.
Nadine Stair, 85 år, Louisville, Kentucky

Hm, undra just vem den där Nadine var?
Tänkvärda ord i alla fall.
Jag har inte ens levt halva mitt liv (förhoppningsvis!) och jag försöker att ta dagen som den kommer, men ibland krävs det naturligtvis planering...
Som idag då, jag förbereder för helgen.
Denna helg så ska jag göra min första Feng Shui-Konsultation efter mammaledigheten (som iofs fortfarande pågår...), det känns riktigt riktigt kul faktiskt!
Och på Söndag så ska jag göra en Space Clearing, det känns också jätteskoj! :-)
Jag hinner nog inte bestiga något berg i ordens rätta bemärkelse MEN jag ska bestiga berg det ska jag göra, i alla fall mentalt och det räcker så bra för mig just nu.
Små små steg i taget...
Jag har ju en liten en som ligger och sussar nu, han är nr 1, det är med han som jag (och min kära) har mina fina stunder...
Det är HAN som får mig att vilja dansa, åka karusell och plocka tusenskönor!
Nu har nedräkningen börjat - endast 2 1/2 vecka kvar till jobbet där jag får min lön som gör att jag kan betala mina räkningar och köpa mat.
2 1/2 vecka kvar till ett möte med andra människor som inte kommer att prata blöjor, barnmat, nattning, tänder... skönt!
Längtar faktiskt tillbaka till jobbet nu efter mitt besök på arbetsplatsen denna vecka...
...det var som om tiden har stått stilla, det känns tryggt!

Ha en skön helg alla!
Det ska jag ha, arbeta med härliga, spännande energier :-)

måndag 8 september 2008

Aretha Franklin...


Jag önskar att jag kunde sjunga som Aretha, jag fastnade på you tube (lyssnade på låt efter låt efter låt...), Aretha sjunger som en gud! Denna låt har jag aldrig hört henne sjunga, hon gör den så otroligt bra!

Igår så gjorde jag något jätteskoj!

Jag började sjunga i en kör som var full med entusiastiska "sjunghungriga" och glada kvinnor :-) Jag blev trött i rösten efter 1 dryg timme (otränad!YES!) det kändes som att jag hade en kråka i halsen.

Men nästa körträning... då jäklar... ja då, då ska jag sjunga som Aretha! Det är mitt mål i alla fall :-D

Man måste ju sikta mot stjärnorna för att nå den omtalade talltoppen, inte för att jag vet om jag vill hamna i en talltopp, hellre sväva däruppe bland stjärnorna och titta ner på talltoppen...

Det är nog bäst att jag kryper till kojs nu ;-) Inatt ska jag drömma om stjärnorna...

CU

fredag 5 september 2008

After work på hemmaplan

Tar en kort liten paus från städning/matlagning för att önska er alla en trevlig helg!
Här förbereds det alltså för fullt, till middag har vi bjudit några vänner (som vi ej träffat på läääänge) på after work, det blir enkelt: Tacos, öl och blåbärspaj.
Och kom ihåg:
"Det bästa med framtiden är att den bara kommer en dag i sänder" Abraham Lincoln

CU

torsdag 4 september 2008

I´m grilling in the rain...

Igår vart jag toksugen på grillat, så jag dammade (eller damma och damma det var ju inte såååå längesedan vi grillade... nåja...) av grillen.
Det regnade ute, men har jag väl bestämt mig för att jag ska utföra vad det än må vara så kan ingenting stoppa mig!
Har ni mattorka och inte vet vad ni ska äta till helgen så prova detta recept, det är mycket GOTT!
Recepetet är från en gammal Allt om mat-tidning och se jag googlade även upp det, så här får ni receptet och jag behöver inte skriva ner det denna gång - skönt! ;-)
Jamen, kom till saken nu, vad åt ni? Tadam:
Kycklingsatay med fruktspett och nudelsallad
Sataysåsen är så jäkla god! Man dör nästan! Nästan...
Jag fotade maten, men det ser inte så gott ut, ser mera ut som bajssås typ...
Men bara för att ni inte ska tro att jag ljuger om att jag lagade satay igår så lägger jag ändå ut bilden ;-)
Bilden från allt om mat såg mycket godare ut...

Och här är min bild...
;-)



CU

tisdag 2 september 2008

Stackars kissen...

Vilken tur att vi har en tålig katt!

(Tryck på stoppknappen till min musiklista längre ner här på högersidan om ni vill höra slagen, varning! Han slår hårt ;-)