tisdag 12 augusti 2008

Utrensning inombords!


Här frossas det nu i örttéer i olika smaker, i våras så gjorde vi en utrensningskur på 10 dagar och upplevde att vi blev mycket piggare, så nu kör vi igen! Starten denna gång blev betydligt bättre än förra gången då vi hade inte-få-dricka-kaffehuvudvärk de första 4 dagarna. Nu har vi trappat ner innan (det som nu gick att trappa ner eftersom vår konsumtion ligger på max 3 koppar om dagen) och huvudvärken är i princip obefintlig. Denna utrensningskur är enkel, man dricker en vätska ("kuren" från hälsokosten) på morgonen ihop med frukosten. Det man ska avstå från är Kaffe, alkohol, rött kött, fet mat. Vi äter alltså som vanligt fast lite nyttigare och dricker en massa te och vatten. Det har ju frossats i en hel del vin och goda grillmiddagar under Juni/Juli så det känns helt rätt att avsluta sommaren på detta sätt. Nu ska jag avsluta kvällen med en kopp grönt Organic Te (tack syster för dom superfina Te-burkarna med innehåll, dom kommer verkligen till användning nu! :-).

CU

söndag 10 augusti 2008

Ny kamera!

Vi har köpt en ny Kamera så jag håller på att lära mig hur den fungerar, tänk att dessa små rackare kan ha så mycket finesser!
Den verkar då väldigt bra i alla fall, men jag har fortfarande inte riktigt lärt mig hur man tar det perfekta kortet med allt vad det nu innebär...
Så idag blir det premiär i min blogg med bilder från nya sötingen (kameran).


Igår gjorde jag något superenkelt och gott:
Man hackar sina favoritnötter och lägger på bakplåtspapper, smälter 70% choklad (1 kaka eller 2), häller det på nötterna och geggar till.
In i frysen eller kylen för att stelna och bryt bitar för att sedan ta en tugga av det goda.

Här har jag tillverkat färskost idag, det blev riktigt riktigt gott!
Buddha gillade det skarpt och nyttigt är det ju också, avrunnen yoghurt (3%), 17% riven lagrad ost, olivolja och salt.

Färskosten passade perfekt på de nybakta morotsbröden som är gjorda på fullkornsdinkel.
En god vän tipsade mig om en jättebra kokbok: GI för hela familjen,
det var i den som det smarriga brödreceptet fanns och även osten.
Jag kommer att laga mycket ur denna härliga kokbok!
Till middag idag så åt vi en jättegod vegetarisk pastasås (med pasta till förstås), jag gör den ofta och den är både enkel och så smarrig!
Här är receptet:
Vegetarisk Pastasås
Gul Lök
Olivolja
Röda linser (krav= mycket godare!)
Tomatpuré
Oregano
Vitlök
Salt
Svartpeppar
Creme fraiché
Vatten
Hacka 1 gul lök och fräs i olja, häll ner ca 1 1/2 dl röda linser slå på ca 5 dl vatten.
Lägg även i Tomatpuré ca 5 msk, mycket oregano, 1-2 vitlökar, salt, svartpeppar, låt detta koka så smått under lock ca 12 minuter.
Rör sedan i ca 1 burk creme fraiché. Smaka av såsen.
Jag brukar inte göra den så stark när Buddha ska äta av den, istället så kryddar jag på starka kryddor vid matbordet typ sambal oelek och även goda pepperoni.
Servera med pasta.
Testa den! Ni kommer ej att bli besvikna!

Buddha ÄLSKAR också denna pastasås!!!
Han äter som aldrig förr när han får denna veg-rätt!

Tänk, jag som en gång sa:
Mitt barn ska då inte få kladda sådär vid matbordet!
*host, host, host!*
Ja man lär så länge man lever, lite klokare har jag nu blivit och insett att barn har också en egen vilja redan från första andetaget.

Efter matintag med klet så var ett bad nödvändigt! Sköööönt!
Sov så gott, nu ska jag Flyga drake :-)

onsdag 6 augusti 2008

Öppna ditt fönster...




Öppna ditt fönster, släpp in lite sol
Glöm den snö som föll i fjol
Tänk på rosor och viol
Lätta ditt sinne och ta livet glatt
så får du lyckan säkert fatt
Låt ej sorg och bekymmer få trycka dig
utan ta några blommor och smycka dig
och ta och öppna ditt fönster
släpp in lite solsken en minut
och titta ut

(Vy från sovrummet där vi sov i sommarstugan hos goda vänner, tänk om man ändå fick vakna till denna vackra utsikt varje morgon *drömmer mig bort....*)

Har varit i hemstaden några dagar och haft det underbart på alla sätt och vis!Skönt att få koppla av, få lite hjälp med Buddha, äta god mat, prata, skratta, bara vara, ingenting är märkvärdigt på något sätt och vis, bara angenämt och himla skitbra!

Vi hade kräftskiva med goda vänner, så himla mysigt och jättegott!
Jag hade gjort en jättegod Västerbottenspaj (passar året om och inte bara till kräftor) och här får ni nu mitt recept:
Västerbottenspaj
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C
.2. Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform, gör kanten rätt så hög.
Nagga degen och låt den vila i frysen ca 30 minuter.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
5. Vispa 3 ägg och häll i 2 dl fet grädde + 1 dl fet mjölk (ok, mellanmjölk går väl också bra ;-)krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver (rätt så mycket) häll sedan i 3 dl riven VB-ost och rör om.
6. Häll geggan i det förgräddade pajskalet, sätt in pajen i ugnen i mitten ca 25 - 30 minuter,
tips: när pajen har varit inne ca 20 minuter så stick hål med en gaffel några ggr i smeten så att stanningen stannar av lite.
Lite svajig kan den vara när man tar ut den, den blir perfekt när den får stå ett tag (ca 30-60 minuter eller mer...) före serveringen.
MUMS!
I stugan fick jag uppleva tivolikänslan igen :-) Vi åkte efter båt med en ascool gummibåt, hur kul som helst!!! Jag höll på att ramla ur den flera ggr :-D Kände mig som barn på nytt :-)




Father and son njuter.


Lycklig mor njuter i solnedgången.

Det spökade lite i och runtomkring stugan (förutom munken som gick där...), den här lilla krabaten höll på att skrämma skiten ur mig när jag skulle gå ut på dasset innan läggdags!
Helt plötsligt så stod den bara där och lyste upp i mörkret!
GHA!!!!!
Men en kul kväll/dag det hade vi minsann!
__________________________________

Jag fick uppleva det igen denna sommar, att äta Paella!
Jippi!!!
Jag och syster blev bjuden på Paellafest hos nära vänner.
Tusen tack för otroligt god mat, god Sangria, härliga skratt, bra musik- både live och inte live ;-), möten med nya människor, att få lyssna på nya historier, när barn och vuxna möts och har skoj ihop ja då kan det bara bli bra, så är det bara!





The grove gallery!














Man kan ju inte bara ha skoj och fest här i livet heller, eller?
Någon måste ju arbeta också *fnisselifniss*!
Min kära far och mellersta bocken buse oljar in staket, men jag kan nog ana en viss njutning i det hela....
Kan det vara så att det är detta som är livets sötma?
Shine!

onsdag 30 juli 2008

Svalkande i värmen

Det är varmt idag, har svalkat mig med min absolut nya favoritdryck: ISCHAI, ojojoj så gott!
Gör så här:
Köp en påse Chai (Chai=te, ja Chai betyder ju just TE, jag menar det låter ju konstigt att säga Chai-TE = TeTE... hm....)nåja...
Koka upp ca 1/2 liter vatten, låt svalna någon minut.
Lägg ca 3 tsk chai i en tekula eller vad du nu har (tekanna använde jag)
Låt teet dra i vattnet ca 5 minuter, söta med 4-5 tsk råsocker (helst krav!) rör om så att det löser sig.
Låt teet svalna en stund, ställ det sedan kallt (jag hällde teet i en bunke och ställde i frysen så att det skulle kallna snabbt, man vill ju inte vänta för länge på något så himmelskt gott)
Lägg några isbitar i ett glas, häll sedan på det kalla teet till ca 2/3 och resten med kall mjölk.
Helt klart är då att jag ska chaia flera flera gånger till denna sommar!
Bäst att fortsätta packa och förbereda inför några dagars vistelse i hemstaden, längtar!
Måste även hinna se klart Gone baby Gone (jag var för trött häromkvällen orkade ej se filmen färdigt, enligt sambon så kommer jag att gråta så då bara måste jag se den klart ;-) tur att man har sysselsättning *fniss*
Chai :-)

tisdag 29 juli 2008

Tro mig, världens godaste banankaka!



Banankaka

Ingredienser
75 g smör
2 1/2 dl socker (gärna råsocker)
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad (gärna Marabou schweizernöt eller Mintkrokant)
2 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker.
Dela äggen och blanda i gulorna.
Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten.
Hacka chokladen.
Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.
Häll blandningen i väl smord, bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Grädda i 30-40 minuter, 175°C.
Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.
Servera kakan helt kall med en klick grädde.

Summertime...


Summertime and the livin’s easy, Fish are jumpin’, and the cotton is high.

Oh yo’ daddy’s rich and yo’ ma is good lookin’, So hush, little baby, don’ yo’ cry.

One of these mornin’s you goin’ to rise un singin’


Then you’ll spread yo’ wings an’ you’ll take the sky.

But till that mornin’, there’s a-nothin’ can harm youWith daddy and mammy standin’ by.

Summertime...

Summertime...

Summertime...

Summertime...

And the livin´s easy!

måndag 21 juli 2008

Livet är vackert, så lev ett vackert liv...

Så sa Fredrik Härén när han sommarpratade i Radion.
För mig är en äkta svensk sommar att då och då kunna luta sig tillbaka och njuta av Sommar i P1.
En kompis till mig sa:
Du måste bara lyssna på Fredrik Härén när han sommarpratade i radion (jag hade missat det eller, jag hade förmodligen inte tid just då, vilken tur att man kan lyssna på programmen igen!) du kommer att gilla det!
Ja så igår då fick jag egentid, jag tog mig ett äpple, ett glas vatten och en balja med vatten, jag placerade mig ute i solen med fötterna plaskandes i baljan och njöt och lyssnade på många kloka ord:

Gör det du tror på, tro på det du gör.

I Sverige är vi snabba att fråga vad människor jobbar med och många tycker att det är sorgligt. Men det som är sorgligt är att människor inte har valt ett arbete, ett arbete som inte bara säger lite - utan mycket - om vilka de är. Nöj dig inte med de jobb som finns, utan skapa ett eget.

Man kan inte bara drömma drömmar, utan måste lägga energi på att förvekliga dem. Men det viktigaste är att drömma, för annars finns inga drömmar som kan förverkligas.

Ta dig tid att lyssna på hans program, du kommer inte att bli besviken!

Livet är vackert, så lev ett vackert liv...