söndag 30 november 2008

Ingen Jul utan Tropisk Aromkaka!



Det är något väldigt väldigt speciellt med denna receptbok...


I den finns nämligen världens bästa recept på världens för mig juligaste kaka:
Tropisk Aromkaka!
Ägaren av receptboken är världens bästa Mor/Mormor...

Mormor rör om i smeten...


Degen delas upp i 3 delar, en smet blir grön en annan röd och den sista brun...


Kakan fylls med en god smörkräm...

Det blir många många goda kakor (ca 10 limpor som man sedan skär i mindre skivor),
den var lika smaskig i år igen!


Tropisk aromkille sitter snällt och leker i backen hos mormor och morfar medans lyckliga mödrar får baka ifred.
Felet jag gjorde var väl att jag lät killen smaka för mycket av kakan innan middagen, så summan av kardemumman: Sockerstinn tropisk aromkille tog endast några få smakbitar av Mormors goda köttfärslimpa.

Helgen (fredagen) började med adventspyntande, som vanligt lika trevligt.
Lördagen: Av olika anledningar besök på en före detta arbetsplats (nostalgi och klump i hals på högsta nivå!).
Sedan då bak hos mormor och morfar.
På kvällen: Mys i tv-soffan hos en fin vän, vi drack Fanta och åt gott godis, vi skulle även titta på en bra film.
Hrm! det blev en film på och en film av, en film på och en film av...
5! hela filmer fick chansen, det slutade med att vi lite småtrötta kikade på TV:s eget utbud: Farlig förbindelse.
Klockan 02.00 kom dom stora grabbarna hem från en rock´n roll spelning...
klockan 03.30 sussar jag och min familj så sött hemma i vår egen säng...
Idag har vi varit trötta och trängts bland folk på skyltsöndag.
Buddha fick sig en till julklapp (ett flygplan), vi som INTE skulle handla något mera...
Nu ska vi avrunda helgen med glöggdrickande - jättegod hemmagjord. :-)

Glöm inte bort att pussa varandra! :-)

fredag 21 november 2008

Saffransbröd med Kesella

Veckan som gått har mestadels bestått av gos gos och åter gos, familjen är samlad igen och det känns helt underbart!
Förutom allt gos och jobb så har jag bakat dom godaste saffransbröden med kesella, dessa gör jag alltid och tycker helt klart att det blir bättre med kesella.
Pyjamas-vällingkillen och co önskar alla en trevlig helg!
Själv ska jag jobba hela helgen men det känns helt okej när man vet att man har en fin familj som väntar på en därhemma...

torsdag 13 november 2008

SNÖ!

Tidigt tidigt i morse vid tidningshämtningen så möttes jag och vov-vov av SNÖ!
Jippi så glada vi blev!
Äntligen säger jag bara!
Allting blev så ljust och fint helt plötsligt, snälla rara snö, jag hoppas du har kommit för att stanna!



Denna bild tog jag en dimmig morgon för knappt 1 månad sedan.

Och så här såg det ut i morse på samma plats. Jag och vov-vov knarrade runt i snön och var harmoniska.



Det var en sak till...
Jag saknar den lilla underbara människo-kille som brukar sova i denna lilla säng, den har varit tom alldeles för länge nu...
Självklart så saknar jag även den stora killen som brukar ligga i samma säng som mig ;-)
1 lååååång vecka har nu gått, jo det har gått, men det har varit jobbigt, tyst, tråkigt...


MEN imorgon kommer lill-bus-killen och storkillen hem igen :-)
Jag har saknat er!!!
Ni är såååååå välkomna hem!!!
____________________________________________________
(förresten så har jag bestämt mig att nu när snön äntligen har kommit så är det även okej att spela julmusik, så det är det som gäller härhemma framöver.... jul jul jul.....;-)

onsdag 29 oktober 2008

KINESISKA HOROSKOPET


Det var en gång för längesedan... närmare bestämt för ca 3000 år sedan...
Då skickade Buddha en inbjudan till alla djuren i sitt rike att komma och fira nyår tillsammans med honom. Av någon anledning, som inga andra än djuren själva kan förklara, dök bara tolv av dem upp.
De tolv anlände i följande ordning: råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, fåret, apan, tuppen, hunden och sist av alla, grisen.
Lycklig över att de hörsammat hans inbjudan visade Buddha sin tacksamhet genom att förära varje djur ett eget år, uppkallat efter dess namn.
Dessutom skulle alla människor som var födda detta år ärva djurets egenskaper.
Råttor till exempel är uthålliga, nyfikna, har lätt att förlåta, byter ofta jobb, medan oxen är den hårdast arbetande, bär andras bördor, envisa, pålitliga...
Såhär säger alltså legenden att det kinesiska horoskopet kom till, rätt charmig historia ändå tycker jag!
Helgen som var tillbringade jag i Stockholm där jag var på en kurs i just Kinesiska horoskopet.
Kursen var jätteintressant och givande på många sätt men också mycket avancerad!
Mina hjärnceller har nog inte arbetat så här hårt på väldigt väldigt länge!
Idag har jag haft en ledig dag från jobbet och ägnat en del av min lediga tid åt att gå igenom helgens anteckningar/kursmaterial.
Många bitar har fallit på plats efter att jag för tjogoelfte gången har analyserat och räknat ut alla dessa Jordiska grenar, himmelska stammar, binomialer, greenwich mean time, nobla pelare, lyckopelare, procentsatser hit och procentsatser dit, sommartider hit och sommartider dit...
på tal om sommartid, visste ni att sommartiden i Sverige infördes redan 1916?
Men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år.
Först 1980 infördes sommartiden igen. Det visste inte jag, men nu vet jag :-)
Nu ska jag stilla hjärnan med en kopp Te och ta en liten titt på Leilas halloween-matlagnings-program.
Long time no see!

lördag 4 oktober 2008

Sammanfattning...


Dagarna mellan dessa två bilder har varit dom häftigaste, coolaste, fräckaste, mest roliga, mest jobbiga och de mest underbara dagarna i mitt vuxna liv!










Nyfödd Buddha





Buddha på Öppna förskolan, sista dagen vi är där tillsammans i min roll som mammaledig.

Buddha min buddha: Livet känns mycket enklare nu sen du kom!


Love!!!


(Jag är så himla glad, har nu fått photoshop installerat och har lekt med dessa bilder :-)
Photoshop är faktiskt riktigt skoj, men svårt.)

torsdag 25 september 2008

Bovetevåfflor/Bröd

Jaha är hon redan tillbaka tänker ni säkert (med tanke på inlägget nedan), det är samma kväll bara något tröttare, men detta bröd vill jag dela med mig av!
Jättelätt att göra, jättegott och jättenyttigt!!!
Det är inte riktigt som våfflor, det blir mera som bröd men du gräddar dom i våffeljärn (så det är bra om du har flera järn, annars tar det tid, som för mig). Bröden äter du sedan med ditt favoritpålägg eller bara med gott smör, eller bara som dom är.

Bovetevåfflor

(ca ) 1, 1/2 liter kokhett vatten
3/4 dl olja (raps eller oliv eller någon annan god olja...)
500 gr Bovetemjöl
Rör ihop allt till en HÅRD gegga, vattnet måste vara kokhett när du blandar allt!
Lägg en rejäl klutt i våffeljärnet och tryck ner locket hårt med hjälp av pannlappar (så du ej bränner dig), hårt måste du trycka för annars så blir det liksom bara en degig boll...
Grädda ca 8-10 minuter.
Dessa bröd kan du frysa in och sedan ta fram en och en och tina i brödrosten - smart, gott och enkelt!
Lägger ut lite bilder på våfflorna nedan (förstår inte varför den första bilden är på sniskan? Nåja!), som ni ser så blir dom ej lika snygga som dom är goda, och som ni ser på sista bilden så ska degen vara riktigt hård. Detta låter säkert skitäckligt, men det är det inte. Det är ljuvligt gott!
Endel bitar blir mjuka och endel blir som knäckebröd - slurp!


Knyter ihop säcken...

I ett mail som jag skickade till en vän idag så skrev jag att jag har nu fullt upp med att knyta ihop mammaledighetssäcken med allt vad det innebär, ja så är det verkligen, nu är det bara 5 dagar kvar!
Jag känner vemod, nästa onsdagmorgon rycks mattan undan *snyft*...
Ska senare försöka göra någon slags bloggsammanfattning av min tid hemma med Buddha, tiden har bara rusat iväg så det känns som ett måste.
Jag kommer inte att sluta blogga men det kommer att bli betydligt färre inlägg framöver, det kommer att bli slut med onödigt trams ;-) MEN jag lovar att uppdatera er om det händer något stort och jag lovar att då och då lägga in ett och ett annat riktigt smarrigt recept :-)
Så, jag avslutar dagens blogginlägg med ett recept på asgoda biffar som jag gjorde igår (recept från Klaras goda GI-dagar), jättesaftiga biffar, serveras med bönor som man mixar till en god gegga.
Mums:
Nötfärsbiffar med fetaost 4 port.
1 ägg
1/2 dl havregrädde/matl.grädde
2 msk havrekli
1/2 gul lök
100 gr fetaost
400 gr nötfärs
salt, peppar
rapsolja och lite flytande margarin
Knäck ägget i en bunke och blanda ner havregrädde och havrekli. Tillsätt riven lök, fetaost i tärningar och färsen. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Forma till 8 biffar och stek i oljan och lite flytande margarin. Servera med böngeggan och en god sallad.
Böngeggan:
2 burkar stora vita bönor eller ca 400 gr hemmakokta
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl färska basilikablad
ev, vatten
Skölj bönorna och mixa tillsammans med olivolja, vitlök, basilikablad och ev lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


XXX