måndag 23 maj 2011

Ghi

Har nu äntligen kokat mitt eget Ghi (Ghee, smörolja, klarnat smör...)!
I det Ayurvediska köket används Ghi istället för smör eller olja.
Ghi stärker matsmältningen, smörjer tarmarna, har läkande effekter, ger energi, förbättrar förbränning... - perfekt för god hälsa!
Hållbarheten är lång i rumstemperatur bara man förvarar det i en burk med lock, i kylskåp så håller det säkert minst 1 år...
En till fördel med Ghi är att det är helt fritt från Omega - 6 - det är min 3:e månad jag är "inne på LCHF-kost" så vet jag vid det här laget att Omega - 6 - som finns i stort överskott i vår ”vanliga” mat – såsom margariner, spannmål, färdigmat, majsolja, solrosolja, sojaolja... OCH som man kopplar ihop med astma, allergier, reumatisk värk, tarmsjukdom och andra inflammatoriska sjukdomar! ...är något vi bör dra ner på!
Ghi innehåller endast fett och inga kolhydrater och ej heller mjölkproteiner (som kan höja insulinet).
Ghi klarar mycket högre temperatur än smör (perfekt till wok och ugnsbakning!) och det smakar bättre, får en underbart kola-nötliknande smak!
Eftersom mjölkproteinet är borta så bränns inte smöret i pannan (och det "sprätter" ej som vanligt smör gör...).
Jag kommer att fortsätta göra min egen Ghi och hoppas att DU blev inspirerad att prova!
Här finns en bra sida om hur man kokar egen "smörolja".


"Love Is Like a Butterfly"

1 kommentar:

Kattalena sa...

Tack för detta tips! Ska jag absolut göra!