måndag 21 november 2011

Årets första snö och underbar JulTryffel!

Så kom då igårkväll äntligen dessa efterlängtade små flingor!
Inte mycket men dock snö ändå!
I väntan på snön så har jag kämpat med att få en smygdoft av det som komma skall (julen...). Jag har pyntat lite smått utanför entrén med granris (och små-enar) och ljus - mysigt alla dagar tycker jag!...






Inomhus så har jag skapat en Aroma-lampa "à la Ernst Kirchsteiger ", i den har jag lagt kanelstänger, ingefära, nejlika och kardemumma...oj så det luktar gott när man tänder den! Juldoft!Åhhh...




Och sist men inte minst, jag har gjort världens godaste Tryfflar med Julsmak!

Grundreceptet kommer från boken "Vinterns söta", men jag spetsade till det med julkryddor samt kakaonibs.

Här är receptet...




JULTRYFFEL

ca 25 kulor
225 gr mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
25 gr rumsvarmt smör
1 tsk malen Kanel
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk malen ingefära

ev 1 näve kakaonibs (gott med "crunch" i!)

Hacka chokladen fint (tar du pellets så behöver du ej hacka något).
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Låt stå i några minuter utan att röra. Tillsätt smöret i små klickar samt alla julkryddor, blanda försiktigt till en slät kräm.
Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om var 15:e minut (Ca). Efter ca 40 minuter så kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma (jag lät min smet stå över natten i kylen, tog fram den ca 15 minuter innan jag skulle rulla tryfflarna, det var lite hårt men det funkade bra ändå!).
Doppa (om det behövs) en klicka av tryffeln i kakao så att den ej fastnar i händerna och rulla till kulor.
Det går även bra att nypa ihop tryffeln till ojämna bollar för mera handgjord touch. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao (jag pudrade över kakaon med fin sil, rätt mycket kakao-mums!) man kan även rulla tryfflarna med andra garneringar ex Kokos (gott!), finhackade nötter, florocker eller krossade polkagrisar (sila då bort pulvret).
Förvara tryfflarna i kylen, men kom ihåg att ta ut dom ca 1 timme före serveringen!

Inga kommentarer: