torsdag 10 december 2009

Att sätta guldkant på vardagen...

Här hemma så äter vi efterrätt även på vardagarna.
Det betyder inte att vi sitter och glufsar i oss kladdkaka med vispgrädde varje dag (även om det vore himla gott och trevligt).
Ibland blir det en enkel fruktsallad, fast ofta så räcker det med en frukt eller en liten bit mörk choklad.
Men igår var jag extremt sugen på glass!
Så jag dammade av min glassmaskin (en glassmaskin borde finnas i var mans/kvinnas hem tycker jag! Jag fick ju en när jag fyllde år, mumsig chokladglass gjorde jag på invigningen av maskinen!).
När jag tittade in i kylen så insåg jag att jag inte hade de ingredienser man bör ha för att göra "god"/fet glass (alltså varken grädde eller ägg)...
Jag började tänka tillbaka på sommaren som var, då jag gjorde en jättegod vegansk After Eight-glass på havremjölk (hade minifrämmande som inte tål ägg...).
Så igår experimenterade jag med det vi hade hemma (i glassväg alltså) och det var frysta jordgubbar samt sojamjölk (Alpros sojamjölk)...
Slutresultatet blev jättebra tycker jag!
Fördelen med att ha en glassmaskin är att man kan göra lite nyttigare glass, glass som är gjord på fet grädde är enklare att göra utan glassmaskin.
I en glassmaskin så rörs ju hela tiden smeten om vilket gör att iskristallerna blir mindre (och det är ju dom man vill undvika).
Oj så lång utläggning det här blev då, jag som bara skulle skriva ett kortkort inlägg om guldkant...;-)
Jaja om ni ändå har orkat läsa ändå hit så kan jag tipsa er om vad ni ska önska er i julklapp:
En glassmaskin såklart!
(pst, Philips har fått bäst i test och finns att köpa på Claes Ohlsson;-).
OCH dessutom så slipper man alla onödiga tillsatser, men det har jag ju nämnt i ett tidigare inlägg...

Och här får ni nu receptet på min Veganska Jordgubbsglass:

4 dl soja eller havremjölk
1 dl socker
ca 100 gr jordgubbar (frysta tinade eller färska...)


Smält sockret tillsammans med 1 dl mjölk i en kastrull.
Ta sedan kastrullen från plattan och tillsätt resten av mjölken.
Mixa jordgubbarna till en slät puré.
Tillsätt jordgubbspurén och blanda ner den.
Låt nu blandningen svalna ordentligt i kylen (eller utomhus).
När smeten är kall så häller du den i glassmaskinen och låter den brumma tills den blir lagom tjock, ca 35 minuter.
Om man vill ha den riktigt stel så kan man frysa ner den några timmar extra, men jag tycker det är gott när den är krämig och inte alltför hård.
Ljuvligt att äta direkt ur bunken/glassmaskinen, då är den sådär härligt len och perfekt i konsistensen!
Och har ni nu ingen maskin så går det nog att göra glassen i frysen, men då får ni ta ut burken från frysen och röra om OFTA OFTA...
Lycka till! ;-)



Mera vardagslyx åt folket!

2 kommentarer:

Annica sa...

Åh vi har inte provat våran glassmaskin än, den står där i skåpet och bara väntar på att bli använd...skärpning på det nya kommande året.
Hoppas ni får en mysig helg i stackis!
Kram!!

Monica sa...

ska man måsta inhandla en glass maskin???? Det låter så himla smarrigt och dessutom nyttigare. God knows vad som finns i färdig glass......
Hmmmmmmm