lördag 21 februari 2009

1 nyttigt recept och 1 inte lika nyttigt...

Är inne på min andra kopp grönt te med honung i...
Buddha sover en lång em-lur och karln firar 40-års-jubileum med jobbet...
Då passar jag på att lägga in 2 goda recept till er, i veckan så gjorde jag mumsiga/nyttiga morotsbröd och mina älsklingssmåkakor Stockholmskakor.


Morotsbröd – 20 st


”Barnens favoritbröd som är lagom grovt och går utmärkt att frysa” – Från boken GI för hela familjen Ulrika Davidsson.


25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap
2 rivna morötter
13-14 dl Dinkelfullkornsmjöl
1 uppvispat ägg
Solroskärnor

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt alla ingredienser utom mjöl och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och forma till bollar platta ev, till dom lite med handen.
Lägg bollarna på en smord plåt eller på bakplåtspapper (jag tog 2 plåtar) och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr.
Pensla bollarna med ägg och strö på solroskärnor. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 min.

Lycka till!


Stockholmskakor (ca 50 st)

Ingredienser:150 g smör el. margarin
0,75 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
Fyllning:Hallon- el. körsbärssylt
Garnering:finhackade hasselnötter
Florsockerglasyr: florsocker o vatten

Beskrivning:
Rör samman rumsvarmt matfett och socker. Tillsätt äggulan och vaniljsockret. Arbeta sedan in mjölet tills degen blir smidig.
Forma den till 2 rullar, ca 2,5 cm i diameter och 28 cm långa. Rulla dem i nöthacket (går att ta mandel men då blir det lite mer points).
Täck med plastfolie och ställ dem i kylen i 0,5 - 1 timme.
Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en smord el bakpappersklädd plåt.
Gör en fördjupning med fingret i varje kaka. Fyll gropen med sylt.
Grädda dem mitt i ugnen i 175�C, ca 14 min, tills de fått en svagt guldgul färg.
Låt kakorna kallna på galler.
Gör florsockerglasyren och bred den på kakorna, låt det stelna. Lägg dem i burkar med smörgåspapper mellan så de inte fastnar ihop.

4 kommentarer:

Monica sa...

hmmmmm var är glasyren ....!!! Det där är mina favvo cookies. Yumm! Bröden måste jag prova baka en regning dag....
Trodde nyan att du glömt bort bloggen! Kul att se dig igen!
Kram

LYCKLIG MOR sa...

Tyckte att det såg så äckligt ut med glasyr på :-D så jag skippade den ;-)
Kram på dig :-)

Annica sa...

Såg gott ut det du har bakat, har varit lat med sånt senaste tiden, får väl skylla på att jag målat och en rejäl förkylning på det. Hoppas ni haft en bra helg, synd bara att helgerna går så fort. Det håller väl på vara dags för en stadsrunda snart, eller hur??
Ha en bra dag, kram!!!

Helen sa...

Mums filibabba! Du bakar så mycket gott!
Hoppas allt går bra med bebisen i magen och att du mår bättre!
Ha det gott!
Kram
Helen