söndag 29 augusti 2010

Morotsbröd


Otroligt gott och lättbakat bröd!

Morotsbröd

5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2-3 matskedar honung
8-10 dl mjöl (gärna dinkelsikt!)
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 msk Linfrön och ev 2 msk sesamfrön

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt därefter olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”klarar av”, spara dock lite till utbakningen (degen ska vara rätt så kletig).
Arbeta ihop med kraftiga tag. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.
Baka ut degen och lägg i en långpanna med papper.
Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel.
Lår jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader.
Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.
Servera med smör, god ost och gärna lite god marmelad.
Perfekt att frysa in!
Jag brukar oftast bara ta fram det antal bröd jag/vi tänker äta, då får man alltid ett gott och inte torrt/tråkigt bröd.

1 kommentar:

Monica sa...

Ser fantastiskt gott ut.