torsdag 11 november 2010

Små saffransskorpor


Hittade detta underbara recept i den finfina boken "Vinterns goda ting" av Anna och Fanny Bergenström.
Rackarns goda blev dom, så sätt igång och baka!


Små saffransskorpor
Härliga, hållbara och lätta att göra!

Till ca 150 skorpor:

50 g hackad sötmandel

125 g smör

2 1/2 dl mjölk (gärna 3%)

1 kuvert saffran + 1 sockerbit

25 g (1/2 paket jäst)

1 dl socker (jag hade råsocker)

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 8 1/2 dl vetemjöl (jag tog dinkelsikt och hade i ca 10 dl, degen blev rätt lös i konsistensen...)

* Hacka mandeln medelgrovt. Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 gr. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Blanda ner i smörmjölken. Smula ner jästen i en bunke. Lägg i socker och salt och slå på lite av mjölkblandningen. Rör om tills jästen smälter. Slå på resten av mjölken och tillsätt allt övrigt. Arbeta ihop degen och jäs den i ca 40 minuter (min deg fick jäsa ca 1 1/2 timme hade kallare degspad än 37 gr så då tar det lite längre tid innan jäsningen kommer igång). Täck 2 plåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i 4 delar. Rulla till längder - lika långa som kortsidan av en plåt. Lägg längderna på plåtarna. Platta till rullarna med handflatan och jäs ca 15 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter (de sista 10 minuterna så täckte jag över med baklåtspapper annars så skulle dom blivit brända). Låt längderna kallna helt. Skär dom sedan i ca 3 cm tjocka skivor. Dela varje skiva till en under och en överdel. Lägg bitarna med snittytorna uppåt på plåtar. Ge skorporna lite färg genom att sätta in en plåt i taget i ca 5 min i 250 grader. Ta ut plåtarna. Eftertorka flera plåtar skorpor samtidigt i 100 grader, det brukar ta ett par timmar. Låt plåtarna byta plats en gång under torkningen. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt.

1 kommentar:

Monica sa...

Läckra! Får se om man har tid att göra dessaa någon gång. Mums!