måndag 5 november 2007

Vad är Feng Shui?

Obs! Respektera! Kopiera ej detta inlägg!
Vad är Feng Shui?

Långt ifrån alla vet vad feng shui är, när människor frågar vad jag gör och jag berättar att jag jobbar med Klassisk Feng Shui så är det många frågetecken...

Bara för att ge några exempel:

jaha det är sånt där med rökelser och klockor...

just ja, det är den där farliga kampsporten från Kina....

Jaha sysslar du med kinesisk gymnastik, det trodde jag inte....

är det dom farliga korsen som man inte ska ligga på....

ja det vet jag vad det är, det är ju en inredningsstil, man ska inte sova under ett fönster eller sitta med ryggen mot en dörr...

Ja kommentarerna har varit många men mycket av det som jag nämnt ovan stämmer faktiskt in på ett eller annat vis med vad just Feng Shui är för något.
Men detta är inte enkelt (jo egentligen så är det enkelt, återkommer om det) och ibland tar jag det som en självklarhet att folk ska veta, men bara för att jag är så insatt i detta ämne så är det ju långt ifrån självklart att alla andra ska veta vad Feng shui är. ;-)


SÅ därför så har jag tänkt att på ett enkelt sätt förklara vad Feng Shui är för något.

Feng shui är en av inriktningarna inom den Den traditionella kinesiska medicinen (TKM).
I TKM ingår förutom Feng Shui;
Akupunktur, Energirörelser (Chi gong), Massage, Örtmedicin, Moxabehandling, Meditation, Astrologi.
Människan är beroende av att energierna (vilka energier det än må vara) ska flöda fritt och naturligt allt för att man ska må så bra som möjligt, blir det stopp i energiflödet så stannar även livet upp!
Med akupunktur så balanserar man upp energierna i kroppen och detsamma gäller med feng shui; man skapar balans och ett fritt energiflöde i vår HUSKROPP samt miljön runtomkring oss (landskapet) och detta gör man med hjälp av olika hjälpmedel som exempelvis färger, former, ljus, möblering, de 5 elementen samt yin och yang.

Feng shui handlar inte om någon religion och är inte heller någon inredningsstil. Feng shui handlar om att allt i vår omgivning påverkar vår hälsa och vårt liv!

Man använder sig av Feng Shuins fantastiska vishetslära när man placerar/bygger hus, anlägger trädgårdar, inreder sitt hem eller arbetsplats etc.

Med hjälp av Feng Shuin kan du påverka alla områden i livet - ekonomin, hälsan, relationerna, karriären...

Det första man måste göra för att feng shui ska kunna verka på bästa sätt är att "rensa i röran"!
Rensa ut ägodelar som tynger ditt sinne.
Sen bör man göra en space clearing/husrening (kommer att ta upp mera om detta i ett senare inlägg).
Det finns 2 skolor inom Feng Shui -
Formskolan: Här tar man in alla synliga bitar exempelvis placering av möbler, chi-flödet etc.
Kompasskolan/Klassisk Feng Shui: Här tar man in de osynliga energierna, med hjälp av kompassen så kan man räkna ut exakt vilka slags energier som kommer in i respektive väderstreck och när man vet detta så botar man eller förstärker varje utrymme (både inne och ute) med hjälp av rätt färger och former för just det väderstrecket.
Det är viktigt att se både till formen och till kompassens energier för att få bästa hållbara resultat.

Kan man göra något själv?

Självklart kan du göra saker själv! Jag skrev tidigare att detta är"egentligen enkelt"...vad menar jag med det då?
Jo, man brukar säga att Feng Shui handlar om sunt bondförnuft...det bara är.
Börja med att rensa, ta sedan fram skurhinken och städa varje vrå, placera sedan möblerna så att du sitter i kraftposition dvs ej ryggen vänd mot dörren, placera ej sängen/skrivbordet/soffan mellan ett fönster och en dörr det är ej hälsosamt (i längden) att ligga/sitta i chi(energi)-flödet.
Gör ett vackert altare där du placerar dina mest värdefulla ting och tänd massor av vackra ljus och ev, en liten rökelse.
I sovrummet placerar du en vacker orkidé och ett par röda ljuslyktor och slänger ut tv:n!
Ute vid entrén är det perfekt nu såhär i vintertid att placera härliga robusta ljuslyktor gärna med oljelampor/ljus som brinner i flera dagar, placera lite vackra vinterväxter i en kruka eller två, sätt en vacker krans på dörren... - allt för att locka in chin genom munnen=dörren. :-)
Städa upp i hallen, ljusa upp!
I köket kan du alltid se till att du har färska vackra frukter eller grönsaker i en skål.
Placera en upplyftande blomma på toaletten och håll locket stängt! ;-)
Sen när du är klar så tar du ett välförtjänt bad/dusch ta på dig dina mystofflor och din morgonrock, sätter dig på din favoritplats och häller upp ett glas rött (eller en kopp Te ..kaffe...vatten...ja vad du vill ;-) sätter på en lugn skön skiva och njuter av ditt nya harmoniska hem! :-)
Kan det vara så enkelt? Tja, varför inte!
Är du intresserad av att lägga baguan/de sk, livsaspekterna på ditt hus så finns det bra böcker som förklarar detta, jag föreslår att du lägger baguan utifrån väderstrecken dvs, livsväg& karriär i norr.

Ska du göra större förändringar i huset (renovering, byta färg på huset, flytta entrédörren...) och känner att detta ej räcker, något stämmer ej och du kan inte sätta fingret på vad det är för något DÅ bör du anlita en Feng Shui-expert! Samma sak gäller placering av vindspel och kristaller...be om hjälp och experimentera ej!
Det handlar om Energier!

Inga kommentarer: