lördag 24 november 2007

mums!


När jag såg på Leilas Jul i onsdags så fick jag ännu mera julstämmning :-)
Jag gjorde hennes Chokladtryfflar igår och dom blev så underbart goda!!!
Rekomenderas varmt!
Jag hade ca 8 droppar pepparmyntsolja i och ojojoj så god smak - julig!
Bild från TV4+

torsdag 22 november 2007

Mera mat!!!

Var med Buddha på bvc i morse, han fick sin andra spruta och det gick bra lite gråt men det gick över så fort han fick en tröstekram av mamma. ;-)
Jag har varit lite orolig över maten, han får ju gröt nu mellan amningarna (samt smakisar av rotrukter och andra nyttigheter) och så fort gröten är slut så sitter han och gapar som en fågelunge och vill ha mera gröt! MERA GRÖT!!! Han skriker högt om jag inte blandar... MERA GRÖT! Tänker i mitt stilla sinne...hur mycket mat kan egentligen en bebis äta? Hm....
Jag har nog inte fattat förrän nu att BARN BEHÖVER MYCKET MAT!
BUDDHA BEHÖVER MYCKET MAT!
Han är ju snart 6 månader och väger nästan 10 kg, så stoooor kille=mera mat.
Bvc-sköterskan tyckte att jag skulle börja ge honom riktig mat nu (förutom amning och gröten då)...typ kött och sånt...MEN nääääää inget kött till buddha och det sa jag till henne, tänkte att nu blir det väl livat i holken....men icke det!
Hon såg bara positivt på att jag ej tänkte ge honom kött! Så nu ska jag och buddha få sitta och njuta av goda kikärtspuréer, linsröror, bönor och annat gott... tillsammans;-)
Men fisk ska han få äta, kanske lite ekologisk kyckling någon gång också. Men inte någon blodig biff, eller senig baconslamsa ;-) Näpp, näpp!!
Nu till middag så fick han mixad haricot verts,morot samt potatis - det gillade han. Och nyligen så fick han en stor portion havregröt och bröstmjölk till efterrätt....nu sover min älskling, förhoppningsvis hela natten. ;-) Jag saknar honom redan ;-)!!!
Imorgon ska vi äta vegetarisk lasagne till middag och till buddha ska jag koka gröna linser (proteinrikt) som jag ska mixa med lite potatis och rapsolja. Det här med maten ska bara bli skoj, ser inga som helst besvärligheter med detta, tvärtom! Min son ska få vällagad näringsrik mat som ska lagas på spisen och med kärlek och ALDRIG ALDRIG ska buddha behöva äta mat som har gjort en snabbvisit i micron och dödat alla näringsämnen...SPRÄNGT SÖNDER MATEN! Uschanimej!
Vi har ju slängt ut micron till förrådet (en micro strålar även om man bara har i sladden) jag värmer aldrig mat i micron längre...eller...nu ljuger jag!!! Tortillasbröd brukar vi värma där, men det känns inte bra - känner mig strålad helt enkelt.
Nog om detta...det ska i alla fall bli kul att få följas tillsammans på en spännande matresa, för det är precis vad det är! Det har ju bara börjat, herregud så mycket roligt vi har att se fram emot!
:-) :-) :-)


Läste förresten detta (tänkvärt) :

Köttätandet skadar miljön och är förödande för klimatet
Att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden.
Det visar en ny studie. Samtidigt ökar svenskarnas köttätande kraftigt. På grund av klimathotet ska nu Livsmedelsverket förändra kostråden, men man glömmer hälsoskälen.

Är mikrovågsugnen farlig?
Man bör aldrig stå närmare än två meter från en mikrovågsugn när den är igång. Dels avger den ett starkt magnetfält när den är igång. Dels kan den läcka mikrovågor. En tysk undersökning visade att många ugnar inte är helt täta.

onsdag 21 november 2007

Rödbetor, fondvägg och semolinagryn!


Nu börjar det bli lite ordning på torpet, Äntligen säger jag bara!

I Fredags så blev allt fönsterjobb klart, så nu har vi nya fräscha ögon på vårat hus ;-) Det känns underbart! Men så tyst det blir! Vi hör inte bilarna som kör förbi härute och hunden! :-o - våran käraste vakthund...stackarn hon hör ju inte heller något, inte förrän det står någon bakom dörren.

Och min kära far var och hjälpte oss att tapetsera en fondvägg i Lördags, det blev så mysigt i rummet! Härligt med en liten färgklick faktiskt, jag som bara ha velat ha vitt vitt vitt (dom övriga väggarn är ju iofs vita ;-).

MEN vi ska ju ha jordelement i vardagsrummet enligt flying star, tapeten är ej jättejordig men bottenfärgen är jord sen så är det några röda blommor samt vita blommor. Jag tänker mig elementcykeln/faserna... De röda (eld) blommorna göder den bruna (jord) botten och den bruna botten göder de vita (metall) blommorna. Det känns harmoniskt, väldigt harmoniskt!


Lite matgnäll nu...


Min kära syster som bor i landet lång långt bort, hon tipsade mig om om rörakor tyckte dom lät jättegoda! Idag när jag och buddha var och storhandlade så skulle jag köpa färska rödbetor till dessa "rakor". Fanns det? NEJ! Jag blir jäkla såååå irriterad!!!!

Nästan alla gånger jag ska handla färska rödbetor så finns det inte att få tag på och att släpa runt med en 5-månaders i varenda matbutik känns som överkurs (och för den delen så är jag nästan säker på att jag inte hade lyckats hitta betorna ändå). Det är väl inte säsong helt enkelt?

Ibland kan jag tycka att vi lever i ett tragiskt matland! Så många gånger jag har sprungit runt och letat efter annorlunda ingredienser i butik efter butik och letat förgäves. Trist!

Som en helg när vi skulle bjuda på Libanesisk mat härhemma och jag skulle göra en Libanesisk kaka till efterrätt (Sfoof, denna kaka hade min syrra som bor i landet långt långt bort tipsat mig om ;-)) i den skulle det vara semolinagryn jag åkte till och med till storstäderna runtomkring, men förgäves! Det slutade med att jag fick använda mannagryn istället, det funkade MEN det var inte semolinagryn!

Det är synd det här, kulinarisk som jag är!

Kanske beror det på att jag bor långt uppe i detta avlånga land? Men det ska inte spela någon roll tycker jag.

Men mitt intresse för mat kommer inte att svalna, tvärtom! Jag ställer krav på butikerna och säger till om det är något dom ej har hemma, dom gör allt som står i deras makt för att ta hem vissa grejer men ibland då utan resultat.
Världsproblem?
Ikväll blir det i alla fall dom här kikärtsbiffarna till middag, fast det hade ju varit gott med dom där rörakorna. ;-)

tisdag 13 november 2007

Snart Jul...

Jag älskar julen! Snart är den här :-)
Det är alla förberedelserna som är roligast!
Vi hade inte tänkt att börja spela julmusik förrän advent, men idag så räknade jag hur många julskivor vi hade och det var hela 44! stycken :-o
Så jag insåg snabbt att om vi överhuvudtaget ska hinna lyssna och njuta på alla innan jul så måste vi börja nu ;-)
Så första julskivan ut att lyssna på blev Janne Schaffers Julglöd :-)
Det känns underbart!
Och som grädden på moset så har även Amelia Jul inhandlats för 8:e året i rad - det är jul för mig:-)
Ikväll blir det mys i soffan med tända ljus och en kopp glögg och Amelia förstås. ;-)

(den fina ljuslyktan på bilden har jag beställt från Jotex av alla ställen, den lyser nu upp vår nyvitmålade vägg och ger vackra mönster)

måndag 12 november 2007

Jag älskar dig!


Min älsklingsbuddha vad du växer!!! Prick på dagen så var det 5 månader sedan du låg så sött (bilden) och förtrollade oss med din närvaro på bb!
Nu händer det nya grejer varje dag, för någon dag sedan så började buddha slita ner cd-skivor från cd-hyllan och idag drog han ut en låda i köket ;-)
Han går omkring i sin gåstol och upptäcker saker, pratar och skrattar och stojar!
Jag älskar dig över allt annat!
Jag hade lagt ner min älskling i spjälsängen runt 19.00 han var jättetrött!
Satte mig ner vid 20.00 för att se på fotbollsgalan och då vaknar han igen, gråtandes.
Jag brukar vara rätt duktig på att bara gå dit stoppa in nappen och sen gå ut igen...men nu är jag ensam hemma och ville gosa med min kära lilla buddha så jag var inte sen med att ta upp honom. ;-)
Tog honom till soffan och på några minuter så hade han somnat på min mage. Myyyyyyyys!!!
Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på dig!
Jag trodde inte man kunde älska någon såhär mycket!
Det är en underbar kärlek!
Jag älskar dig du söta barn!!!!!!!!!!!!!!

måndag 5 november 2007

Vad är Feng Shui?

Obs! Respektera! Kopiera ej detta inlägg!
Vad är Feng Shui?

Långt ifrån alla vet vad feng shui är, när människor frågar vad jag gör och jag berättar att jag jobbar med Klassisk Feng Shui så är det många frågetecken...

Bara för att ge några exempel:

jaha det är sånt där med rökelser och klockor...

just ja, det är den där farliga kampsporten från Kina....

Jaha sysslar du med kinesisk gymnastik, det trodde jag inte....

är det dom farliga korsen som man inte ska ligga på....

ja det vet jag vad det är, det är ju en inredningsstil, man ska inte sova under ett fönster eller sitta med ryggen mot en dörr...

Ja kommentarerna har varit många men mycket av det som jag nämnt ovan stämmer faktiskt in på ett eller annat vis med vad just Feng Shui är för något.
Men detta är inte enkelt (jo egentligen så är det enkelt, återkommer om det) och ibland tar jag det som en självklarhet att folk ska veta, men bara för att jag är så insatt i detta ämne så är det ju långt ifrån självklart att alla andra ska veta vad Feng shui är. ;-)


SÅ därför så har jag tänkt att på ett enkelt sätt förklara vad Feng Shui är för något.

Feng shui är en av inriktningarna inom den Den traditionella kinesiska medicinen (TKM).
I TKM ingår förutom Feng Shui;
Akupunktur, Energirörelser (Chi gong), Massage, Örtmedicin, Moxabehandling, Meditation, Astrologi.
Människan är beroende av att energierna (vilka energier det än må vara) ska flöda fritt och naturligt allt för att man ska må så bra som möjligt, blir det stopp i energiflödet så stannar även livet upp!
Med akupunktur så balanserar man upp energierna i kroppen och detsamma gäller med feng shui; man skapar balans och ett fritt energiflöde i vår HUSKROPP samt miljön runtomkring oss (landskapet) och detta gör man med hjälp av olika hjälpmedel som exempelvis färger, former, ljus, möblering, de 5 elementen samt yin och yang.

Feng shui handlar inte om någon religion och är inte heller någon inredningsstil. Feng shui handlar om att allt i vår omgivning påverkar vår hälsa och vårt liv!

Man använder sig av Feng Shuins fantastiska vishetslära när man placerar/bygger hus, anlägger trädgårdar, inreder sitt hem eller arbetsplats etc.

Med hjälp av Feng Shuin kan du påverka alla områden i livet - ekonomin, hälsan, relationerna, karriären...

Det första man måste göra för att feng shui ska kunna verka på bästa sätt är att "rensa i röran"!
Rensa ut ägodelar som tynger ditt sinne.
Sen bör man göra en space clearing/husrening (kommer att ta upp mera om detta i ett senare inlägg).
Det finns 2 skolor inom Feng Shui -
Formskolan: Här tar man in alla synliga bitar exempelvis placering av möbler, chi-flödet etc.
Kompasskolan/Klassisk Feng Shui: Här tar man in de osynliga energierna, med hjälp av kompassen så kan man räkna ut exakt vilka slags energier som kommer in i respektive väderstreck och när man vet detta så botar man eller förstärker varje utrymme (både inne och ute) med hjälp av rätt färger och former för just det väderstrecket.
Det är viktigt att se både till formen och till kompassens energier för att få bästa hållbara resultat.

Kan man göra något själv?

Självklart kan du göra saker själv! Jag skrev tidigare att detta är"egentligen enkelt"...vad menar jag med det då?
Jo, man brukar säga att Feng Shui handlar om sunt bondförnuft...det bara är.
Börja med att rensa, ta sedan fram skurhinken och städa varje vrå, placera sedan möblerna så att du sitter i kraftposition dvs ej ryggen vänd mot dörren, placera ej sängen/skrivbordet/soffan mellan ett fönster och en dörr det är ej hälsosamt (i längden) att ligga/sitta i chi(energi)-flödet.
Gör ett vackert altare där du placerar dina mest värdefulla ting och tänd massor av vackra ljus och ev, en liten rökelse.
I sovrummet placerar du en vacker orkidé och ett par röda ljuslyktor och slänger ut tv:n!
Ute vid entrén är det perfekt nu såhär i vintertid att placera härliga robusta ljuslyktor gärna med oljelampor/ljus som brinner i flera dagar, placera lite vackra vinterväxter i en kruka eller två, sätt en vacker krans på dörren... - allt för att locka in chin genom munnen=dörren. :-)
Städa upp i hallen, ljusa upp!
I köket kan du alltid se till att du har färska vackra frukter eller grönsaker i en skål.
Placera en upplyftande blomma på toaletten och håll locket stängt! ;-)
Sen när du är klar så tar du ett välförtjänt bad/dusch ta på dig dina mystofflor och din morgonrock, sätter dig på din favoritplats och häller upp ett glas rött (eller en kopp Te ..kaffe...vatten...ja vad du vill ;-) sätter på en lugn skön skiva och njuter av ditt nya harmoniska hem! :-)
Kan det vara så enkelt? Tja, varför inte!
Är du intresserad av att lägga baguan/de sk, livsaspekterna på ditt hus så finns det bra böcker som förklarar detta, jag föreslår att du lägger baguan utifrån väderstrecken dvs, livsväg& karriär i norr.

Ska du göra större förändringar i huset (renovering, byta färg på huset, flytta entrédörren...) och känner att detta ej räcker, något stämmer ej och du kan inte sätta fingret på vad det är för något DÅ bör du anlita en Feng Shui-expert! Samma sak gäller placering av vindspel och kristaller...be om hjälp och experimentera ej!
Det handlar om Energier!

söndag 4 november 2007

Söndagstankar om allt och inget...

(Varför det är så bra med att äta kikärtor!)

Det går "rätt bra" att inte äta kött faktiskt!
"Rätt bra" skriver jag därför att när vi var och handlade på ICA maxi i Fredags så skulle min käraste köpa en korv med bröd för endast 5 kr styck och då bad jag honom att köpa en till mig med...det kallas kanske för att vara "dumsnål" :-? eller något sådant i den stilen.
Ja i alla fall så var det först ner denna korv var i min mage som jag kom på mig själv!
Det är så lätt det här med gamla vanor tyvärr, men sedan den där jäkla korven så har det varit en rejäl uppryckning!
I fredags så lagade jag en underbar middag; Kikärtsbiffar med en god rödbetssallad till det så drack vi ett vin som jag inte har druckit på evigheter; Casillero del diablo...vilken nostalgi och det ÄR fortfarande ett supergott prisvärt vin.
Igår så gjorde jag en ljuvligt god paj; Grönkålspaj med valnötter den är mättande och smakrik. En god vän har bjudit mig på denna paj några gånger, hennes smakar ännu bättre måste höra med henne vad hemligheten är.
Och idag blir det en stark Kikärtsgryta med curry från Annas Nya kokbok den boken är välanvänd och riktigt riktigt bra faktiskt!
Det blev över mycket kikärtor sen i fredags (kokade upp ett helt paket), så jag hade tänkt att göra Hummus, men tyvärr så finns det ingen Tahini hemma och då funkar det inte, det är ju tahinin som är själva grejen med hummusen!
Såg att det var någon som hade gjort hummus på detta vis; Ett riktigt "fuskrecept" är att köpa färdig ärtsoppa på tub och sedan smaksätta den med olivolja, hackade oliver och citron. Ursäkta mig! Men det låter så vidrigt äckligt!!! :-(

Vårat vardagsrum är snart klart! :-) Det har målats vitt och till veckan ska jag tapetsera en vacker fondvägg förmodligen blir det en "engelsk" tapet, dom har så vackra tapeter!
Det ska bli härligt att få diska av varenda glas som ska in i vitrinskåpet och damma av varje bok som ska ställas tillbaka i bokhyllorna....ja inte alla böcker...vi ska rensa bort lite...i en bokhylla ska det finnas plats för nya idéer...ny chi ska kunna komma in även där. ;-)
Till veckan kommer våra nya ögon till huset. Ögon= fönster enligt feng shui. Det ska bli underbart att få nya välputsade ögon som gör att vi kommer att se mycket bättre + att det ej kommer att läcka ut så mycket chi från vårat hus.
Chi chi chi!