fredag 18 september 2009

2 goda pajrecept...

Efter önskemål så kommer här recept på Pajerna som vi gjorde förra helgen.


Broccolipaj

En mycket god och mättande paj.
ca 6 portioner

Pajdeg:
2½ dl Mjöl men helst Fullkornsdinkel ! (nyttigare och bättre för magen, du blir smartare mätt!)
50 g margarin
1 dl kesella
Fyllning:
400- 500 g färsk eller fryst broccoli
vatten , salt
Valnötter
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
2- 3 krm salt
1/2 krm kajennpeppar
2- 3 dl lagrad riven ost

Gör först degen.
Hacka först ihop mjöl och margarin, arbeta sedan in kesellan.
Låt degen vila 30 min i kylen innan du kavlar eller trycker ut den i en lätt smord form.
Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Nagga botten.
Förgrädda pajskalet i 200°C, i mitten av ugnen, ca 10 min.
Ansa och skär broccolin i små buketter.
Skala de grövre stjälkarna och skär dem i cm-tjocka skivor.
Koka allt i lättsaltat vatten tills broccolin är nästan mjuk. Låt den rinna av väl.
Vispa ägg, mjölk, kajennpeppar och salt.
Strö knappt hälften av osten i botten på det förgräddade pajskalet.
Lägg dit ytterst väl avrunnen broccoli samt valnötter efter smak .
Häll på äggsmeten som knappt skall täcka och strö över resten av osten.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35- 40 min eller till dess äggsmeten stelnat.


Supergod vegetarisk paj

För 4 personer.


Ingredienser
Pajdeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
3 dl färska champinjoner
250 g broccoli
Valnötter (ta i rätt så mycket, det är både nyttigt och gott!)

Sås:
2 dl västerbottensost
2 tsk sambal oelek
2 ägg
2 dl grädde
1 pressad vitlök
Salt
peppar

Gör så här:
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min
Lägg i champinjoner, broccoli och valnötter
Slå på sås och grädda i 200 grader i 20 minuter.

2 kommentarer:

Helen sa...

Tack, snälla du!

Dessa ska vi prova att göra!

Trevlig helg!

Kram!

Monica sa...

Tackar och bockar! Vi ar en paj-alskande familj! Ska absolut provas.