söndag 27 januari 2008

BBQ Chicken sandwich on Foccacia

Jag har blivit ombedd att skriva ner receptet på Foccaciabrödet jag bakade förra helgen.
Det är precis som det står i boken... ett gudagott italienskt bröd!
Receptet är från boken Jane´s Coffee shop, en underbar bok om fika på amerikanska.
Se bara till nu att du har mycket tid när du ska baka detta bröd, det är mycket småpyssel och omvårdnad till brödet mellan varven.
Brödet ska bakas på kärlek och följ receptet från punkt till pricka det är då det blir perfekt!
Läs igenom hela receptet innan du börjar baka, det ska man alltid göra tycker jag.
Foccacia (ugn 200 gr )
3 1/2 dl fingervarmt vatten 37 gr
25 g jäst (1/2 paket)
1 tsk salt
8-10 dl vetemjöl
ca, 1 dl jungfruolja (att pensla på brödet senare)
1 msk torkad rosmarin (eller timjan eller oregano...)
flingsalt
Gör så här:
1.Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt saltet och 2 dl av mjölet och rör tills det har löst sig. Blanda i mjölet lite i sänder tills det blir en fin deg.
2.Ha ut degen på mjölat bakbord och knåda (kärleksfullt, tänk på...ingenting...bara njut ;-)) 8-10 minuter (viktigt!) degen ska bli mjuk/elastisk.
3.Lägg degen i oljad skål (räcker typ med 1 -2 msk olja) vänd 1 gång så oljan fastnar runtom. Sätt plastfolie och låt jäsa på varm och dragfri plats i ca 30 minuter. Degen ska bli dubbelt så stor.
4.Knåda degen lätt igen och låta nu vila 15 min i skålen.
5.Kavla ut degen till en rektangel, 23 x 30 cm och låt den jäsa under bakduk på ett bakplåtspapper i 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 gr.
6.Gör nu små gropar med fingrarna i ett jämnt mönster i degen. Pensla med hälften av oljan och strö över rosmarin och flingsalt.
7.Grädda 10 minuter och pensla igen med olja. Grädda ytterligare 10 minuter. Ät bröden medan de är varma.

Tips: Detta bröd är ljuvligt att göra en smörgås av, dela det längs med och fyll det med något smarrigt.

Mitt förslag är en god BBQ Chicken Sandwich on Foccacia
Du behöver:
1/2 grillad kyckling i strimlor.

Soltorkad tomatröra
( ca 50 gr soltork, tomater i påse, 3-4 msk olja 1 krossad vitlök, 1 krm basilika, 1 krm oregano ,1 krm salt. Häll kokt vatten över soltorkade tom, låt det mjukna ca 5 min, tag upp skär i strimlor. Hetta upp oljan och lägg i alla ingredienser vitlöken först, rör om ca 5-10 min på låg värme. Kör sedan allt i matberedare eller mixer.)

2 stora gula lökar

2 msk olivolja

några blad färsk spenat eller god bladsallad

Dela bröden i 2 halvor på längden. Bred ut soltorkad tomatröra på underdelarna.
Karamellisera löken genom att hetta upp oljan och steka lökskivorna hastigt på hög värme, skaka pannan hela tiden så det ej bränns löken ska brynas runtom.
Fördela kycklingen på tomatröran och lägg löken ovanpå, toppa med salladen.
Njut!


Igår gjorde jag förresten jättegott nyttigt godis, jag doppade torkade frukter i ekologisk choklad (vit och mörk) och hällde på nötter, cocos och strössel. Otroligt smarrigt!
Tipset var från Vinterns söta.
Doppade även marshmallows i choklad, mest för att ha något snyggt som livar upp på köksbänken en kall och ensam lördagskväll...




Här är lite bilder utanför vårt hus dagen efter snöovädret, solen sken och allt var så vackert. Snökaoset är ett minne blott.
Nu ska vi ta oss en söndagspromenad i solen och här är det faktiskt 17 minus idag, brrr, men vi får sätta på oss mycket kläder.
Frid!




1 kommentar:

Monica sa...

Nej Nej Nej! Gud vad smaskigt det såg ut! Och jag som detoxar denna vecka! Suck! Ska testa receptet till veckan. Helt klart. Du, vilka underbara vinterbilder. Thanks for sharing. Man blir ju lyrisk.
Kraaaam